Ortofoto 1965
Aquesta ortofoto està elaborada a partir dels fotogrames en blanc i negre del vol fotogramètric que la Comisión de Urbanismo y Servicios Comunes de Barcelona y otros municipios va encarregar l’any 1965, i abasta la meitat sud de la regió metropolitana de Barcelona, tot i que hi ha zones en blanc perquè no es van poder recuperar de l’arxiu històric alguns fotogrames del vol fotogramètric de 1965, de les quals les més importants afectaven els municipis de Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès. Aquestes zones en blanc es van farcir amb informació provinent dels fotogrames del vol històric de 1961, perquè s’entén que els canvis geogràfics són poc importants. D’aquesta manera es va aconseguir continuïtat en la informació dins de l’àrea metropolitana de Barcelona i tan sols queda una petita zona en blanc a l’alçada de Sant Pere de Ribes.
Senzill
- Data (Revisió)
- 2015-03-01
- Identificador
- IDEC / ortofoto-1965-area-metropolitana-barcelona
- Identificador
- AMB / {F5566BB6-28D6-4AD6-9F8B-4ED20399808A}
- Propòsit
- L’objecte d’aquest projecte va ser l’obtenció d’una ortofotografia digital amb els fotogrames del vol històric de 1965.
- GEMET - Concepts, version 2.4
-
- fotografia aèria
- Tesaurus de la AMB place
-
- Vallès Occidental
- Barcelonès
- Baix Llobregat
- Vallès Oriental
- Maresme
- Garraf
- Alt Penedès
- Baix Penedès
- Anoia
- Alt Camp
- Conca de Barberà
- Àrea Metropolitana de Barcelona
- Europa
- Espanya
- Catalunya
- Regió Metropolitana de Barcelona
- Tesaurus de la AMB temporal
-
- 1965
- Tesaurus de la AMB theme
-
- ortoimatge
- imatge
- Restriccions d'accés
- Altres restriccions
- Altres resriccions
- Sense limitacions
- Restriccions d'ús
- Altres restriccions
- Altres resriccions
- Consulteu l'organisme responsable d'aquesta informació
- Tipus de representació espacial
- Malla
- Distància
- 0.75 m
- Idioma de les metadades
- Catalan; Valencian
- Codificació
- UTF
- Categoria temàtica
-
- Cobertura de la terra amb mapes bàsics i imatges
- Descripció
- L'extensió temporal es refereix a les dates de la realització del vol fotogramètric.
N
S
E
W
- Identificador únic del recurs
- EPSG:25831
- Format de la distribució
-
-
MrSID
(
3
)
-
JPEG
(
-
)
-
MrSID
(
3
)
- Recurs en línia
- Geoportal de Cartografia de l’AMB
- Recurs en línia
- Geoportal de Cartografia de l’AMB
- Jerarquia
- Conjunt de dades
Consistència del domini
- Nom de la mesura
- Compliment dels requisits d'INSPIRE (dades)
- Descripció del mètode d'avaluació
- Les dades d'aquest conjunt de dades no tenen com a objectiu assolir la conformitat amb els reglaments d'INSPIRE. Per aquest motiu no s'avalua la seva conformitat i es declara no conforme per defecte.
Conformitat del resultat
Consistència del domini
- Nom de la mesura
- Compliment dels requisits d'INSPIRE (metadades)
- Descripció del mètode d'avaluació
- S'avalua la conformitat de les metadades mitjançant l'eina web "INSPIRE Reference Validator". Es considera que la metadada és correcta quan els únics errors reportats estan relacionats amb l'idioma principal del fitxer de metadades. Aquests errors es deuen al fet de que el català no està inclòs dins de la llista d'idiomes oficials de la Unió Europea.
Conformitat del resultat
- Declaració
- Ortofoto elaborada a partir dels fotogrames en blanc i negre del vol fotogramètric de 1965, amb els conseqüents treballs de recolzament topogràfic, aerotriangulació i generació del model d'elevacions necessari per a la rectificació i mosaic de les imatges.
- Descripció
- Recolzament topogràfic del vol històric. Els punts de recolzament planimètrics es van obtenir a partir d’ortofotos vigents de la mateixa zona dels fotogrames del vol a recolzar. Es van seleccionar els punts on, amb el pas del temps, no hi havia hagut canvis i que eren clarament identificables. D’aquests punts només es van fer servir les coordenades «X» i «Y». Van caldre cadenes de punts de recolzament altimètrics cada quatre o cinc models fotogramètrics amb una bona precisió altimètrica per tal d’evitar bombaments que es produeixen habitualment a la part interior del bloc per manca de recolzament. Els punts de recolzament altimètrics es van obtenir a partir del model digital del terreny actual, seleccionant amb doble pantalla les zones sense canvis orogràfics amb el pas del temps, definint unes cadenes altimètriques molt denses. Després d’un primer ajust planimètric fet pel sistema, es va comprovar estereoscòpicament la qualitat de la posició.
- Descripció
- Treballs d’aerotriangulació per determinar els paràmetres d'orientació exterior dels fotogrames i les coordenades tridimensionals de tots els punts mesurats. Es va definir la càmera aèria utilitzada i els paràmetres de calibratge que va ser possible recuperar (ja que es tractava d’un vol històric), es van importar al programa de càlcul els punts de recolzament i de control obtinguts a la fase anterior i es va definir, per a cada tipus de punt, les unitats i els valors de desviació estàndard previsibles per la seva procedència. Després, es va assignar a cada centre de fotograma unes coordenades planimètriques aproximades obtingudes a partir dels antics gràfics de vol. Amb anterioritat a l’inici de la correlació dels punts d’enllaç, es va realitzar l’orientació interior de tots els fotogrames, en què es van definir una sèrie de paràmetres que permeten obtenir una òptima correlació. Com que es tracta d’un vol fotogramètric de l’any 1965 i degut als moviments no controlats de l’avió, la correlació automàtica no va acabar de funcionar del tot bé en algunes zones concretes. Aquest problema es va solucionar afegint punts d’enllaç mesurats de forma manual a les zones on es va detectar aquest problema.
- Descripció
- Generació del model d'elevacions necessari per a la rectificació de les imatges. Es va considerar més eficient i de millor qualitat realitzar una correlació automàtica del vol fotogramètric aerotriangulat amb la seva corresponent edició estereoscòpica, que plantejar una actualització del model digital del terreny disponible en l’actualitat. El programa que es va utilitzar per a la correlació automàtica va ser el MATCH-T de la casa INPHO. L’MDT definitiu va ser el resultat d’una revisió i edició de l’MDT obtingut per correlació automàtica del vol històric, format per una malla regular de punts. Aquesta revisió i edició de l’MDT es va fer en la totalitat dels models fotogramètrics que formen el vol històric, amb estacions digitals, i es van modificar les zones on es detectaven deformacions. La darrera revisió de l’MDT es va fer sobre la mateixa ortofoto, en què es van revisar totes les distorsions i desplaçaments produïts. Una vegada detectats aquest errors, es van identificar les zones afectades en l’MDT i es van corregir per tal de donar continuïtat i geometria a la imatge.
- Descripció
- Ortorectificació digital generant una ortofoto amb una resolució de 0,75 metres/píxel. El software que es va utilitzar és l’ORTHO-MASTER (INPHO).
- Descripció
- La rectificació digital es va fer a partir de totes les imatges escanejades del vol amb un recobriment longitudinal del 60%, els paràmetres de l’orientació exterior i la combinació de punts que formaven l’MDT. El mètode emprat va ser el d’interpolació bicúbica. El resultat final d’aquest procés va ser l’obtenció de les ortofotos brutes corresponents a totes les imatges, amb una resolució geomètrica de 0,75 metres/píxel i una profunditat de color de 8 bits. Les ortofotos es van rectificar amb estructura interna piramidal, sense comprimir, però amb tiles, per tal d’optimitzar-ne la visualització i la manipulació en el programa ORTOVISTA. El format dels fitxers resultants va ser TIFF 6, acompanyats per un fitxer de georeferenciació TFW.
- Descripció
- Per a la generació del mosaic de les imatges es va utilitzar el programari ORTHO-VISTA (INPHO). Es va realitzar un estudi radiomètric de totes les ortofotos brutes del bloc individualment i es van preparar els paràmetres de generació dels polígons de mosaic i els paràmetres d’exportació de les ortofotos finals. Un cop rectificades les imatges, amb un primer equilibratge (de forma individual per cada ortofoto bruta), es van dissenyar les seamlines d’unió entre ortofotos i es va crear el mosaic.
- Descripció
- Per fer l’edició individual de les ortofotos es van aplicar les eines del programa Adobe Photoshop per la correcció d’errors locals. Una vegada creat el mosaic, es va preparar l’exportació de les ortofotos individuals relacionant ORTHO-VISTA amb un fitxer de dades en format ASCII amb l’identificador numèric i les coordenades de les quatre cantonades de cadascun dels fulls que componen l’ortofoto.
- Descripció
- Per conèixer les fonts de dades emprades per a l'obtenció del conjunt de dades poseu-vos en contacte amb l'organisme distribuidor.
- Identificador del fitxer
- ortofoto-1965-area-metropolitana-barcelona XML
- Idioma de les metadades
- Catalan; Valencian
- Codificació
- UTF
- Jerarquia
- Conjunt de dades
- Data
- 2024-01-31
- Nom estàndard de la metadada
- Perfil IDEC de metadades de conjunts de dades espacials
- Versió estàndard de la metadada
- Versió 5.0