Variables biofísiques de l’arbrat v1.1 2016-2017
Representació, en forma de malla de 20 m de resolució, de les següents variables biofísiques de l'arbrat (l’identificat en el Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya com a masses forestals arbrades), les quals permeten conèixer l’estructura de la massa arbrada: Biomassa aèria total, Carboni aeri total, Volum amb escorça, Biomassa foliar, Àrea basal, Recobriment arbori, Diàmetre normal mitjà, Alçada mitjana, Índex d’àrea foliar (disponible només en algunes edicions) i Densitat de peus per hectàrea (disponible només en algunes edicions).
Senzill
- Data (Creació)
- 2023-05-17
- Identificador
- IDEC / variables-biofisiques-arbrat-v1r1-2016-2017
- Propòsit
- Els objectius específics d’aquesta geoinformació són: facilitar el coneixement i interpretació de l’estructura de la massa arbrada des de diversos àmbits, especialment l’ambiental i biològic; facilitar informació d’àmplia cobertura i seguiment de polítiques aplicades en termes de serveis ecosistèmics, gestió forestal, ús i aprofitaments; generar mètriques forestals objectives, reproduïbles en el temps i reducció de costos d’aproximacions basades en treball de camp; facilitar l’anàlisi operacional en combinació amb altres productes temàtics i dades de camp, com per exemple els mapes de cobertes i d’hàbitats; facilitar el coneixement de la distribució espacial de la coberta arbrada, ja que és un requeriment fonamental en l’anàlisi dels canvis, impactes i potencials evolucions de canvis de les cobertes en el temps; prevenir incendis forestals, mitjançant el disseny d’infraestructures de prevenció i les actuacions sobre les càrregues de combustible que exerceixen els aprofitaments de fusta i biomassa forestal.
- IDEC - llocs
-
- Catalunya
- Espanya
- Europa
- IDEC - temes
-
- Masses forestals arbrades
- Biomassa
- Ús específic
- Alguns casos d’ús d’aquesta geoinformació són: Projecte PREVINCAT: Utilització de les variables biofísiques de l’arbrat per la realització de simulacions d’incendis forestals. Projecte desenvolupat pel CTFC conjuntament amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DAC); Predicció de la humitat del sòl: S’utilitzen les variables d’alçada dominant i biomassa foliar, juntament amb informació del sòl i inventaris forestals, per realitzar prediccions de la humitat del sòl. El CTFC du a terme projectes en aquest àmbit; SIGPAC (DAC): Determinació de coeficients de pastura, en funció del recobriment arbori de cada parcel·la; Obtenció de models de creixement d’alzinars i castanyedes (Diputació de Barcelona): S’utilitzen el volum amb escorça i l’alçada dominant per a l’estratificació de les zones de mostreig; Redacció d’instruments d’ordenació de finques públiques (Diputació de Barcelona): Estratificació de l’inventari forestal i càlcul de variables dasomètriques en rodals monoespecífics poc accessibles; Valoració de finques per a la seva adquisició (Diputació de Barcelona); Redacció de Plans Forestals Municipals: Instruments d’Ordenació Forestal municipals i supramunicipals (Diputació de Girona); Estudis de potencial de producció d'estella a les comarques gironines (Diputació de Girona); Desenvolupament de models de paisatge que fan projecció al futur d’algunes de les variables biofísiques (CREAF-CTFC); Lligam de les variables biofísiques amb informació de biodiversitat (ocells forestals) amb l’objectiu de poder interpretar nous indicadors forestals de biodiversitat (CREAF-CTFC); Detecció a gabinet de boscos madurs (CREAF-CTFC): Les variables biofísiques aporten una informació complementaria i prospectiva; Mapa de vulnerabilitat a la sequera per tot Catalunya: VULNEMAP (CREAF-CTFC).
- Restriccions d'accés
- Altres restriccions
- Altres resriccions
- Sense limitacions
- Restriccions d'ús
- Altres restriccions
- Altres resriccions
- Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons (CC BY 4.0)
- Tipus de representació espacial
- Malla
- Distància
- 20 m
- Idioma de les metadades
- Catalan; Valencian
- Codificació
- UTF
- Categoria temàtica
-
- Cobertura de la terra amb mapes bàsics i imatges
- Biota
- Medi ambient
- Descripció
- L'extensió espacial abasta tot Catalunya. L'extensió temporal es refereix a les dates de les fonts de dades.
N
S
E
W
- Data d'inici
- 2013-12-01
- Data de finalització
- 2018-01-01
- Identificador únic del recurs
- ETRS89 UTM fus 31 Nord (EPSG:25831)
- Format de la distribució
-
-
GeoTIFF
(
1.1
)
-
GeoTIFF
(
1.1
)
- Recurs en línia
- Descàrrega de dades
- Recurs en línia
- Servei de visualització WMS ( OGC Web Map Service )
- Recurs en línia
- Servei de visualització WMS (Descripció)
- Recurs en línia
- Especificacions tècniques
- Jerarquia
- Conjunt de dades
Consistència del domini
- Nom de la mesura
- Compliment dels requisits d'INSPIRE (dades)
- Descripció del mètode d'avaluació
- Les dades d'aquest conjunt de dades no tenen com a objectiu assolir la conformitat amb els reglaments d'INSPIRE. Per aquest motiu no s'avalua la seva conformitat i es declara no conforme per defecte.
Conformitat del resultat
Consistència del domini
- Nom de la mesura
- Compliment dels requisits d'INSPIRE (metadades)
- Descripció del mètode d'avaluació
- S'avalua la conformitat de les metadades mitjançant l'eina web "INSPIRE Reference Validator". Es considera que la metadada és correcta quan els únics errors reportats estan relacionats amb l'idioma principal del fitxer de metadades. Aquests errors es deuen al fet de que el català no està inclòs dins de la llista d'idiomes oficials de la Unió Europea.
Conformitat del resultat
- Declaració
- Els mapes de variables biofísiques de l'arbrat de 20 m de resolució s’obtenen principalment a partir de dades LiDAR, dades d’inventaris forestals i el Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya, seguint la metodologia descrita a continuació: 1. Es processen les dades LiDAR per a obtenir una bona classificació dels punts de vegetació i terreny i es calculen les mètriques LiDAR que defineixen les característiques estructurals de les masses forestals arbrades; 2. S’apliquen les equacions al·lomètriques per a cada espècie a nivell d’arbre dels inventaris forestals per a obtenir l’estimació de variables biofísiques; 3. Es processen els mapes de cobertes del sòl per assignar a cadascuna de les cel·les de 20x20 m la coberta arbòria corresponent; 4. A partir de les mètriques LiDAR es calculen els models estadístics que millor s’ajusten a l’inventari forestal; 5. Es genera la cartografia aplicant a les mètriques LiDAR els models obtinguts en funció de les espècies i categories arbrades indicades en el mapa de cobertes; 6. Es calculen els intervals de confiança.
- Descripció
- Dades LiDAR
- Descripció
- Dades d'inventaris forestals
- Descripció
- Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya
- Identificador del fitxer
- variables-biofisiques-arbrat-v1r1-2016-2017 XML
- Idioma de les metadades
- Catalan; Valencian
- Codificació
- UTF
- Jerarquia
- Conjunt de dades
- Data
- 2023-05-23
- Nom estàndard de la metadada
- Perfil IDEC de metadades de conjunts de dades espacials
- Versió estàndard de la metadada
- Versió 5.0